Чи можна взяти кредит на чужий паспорт і як діяти, якщо на вас оформили кредит

 

Коли мова йде про оформлення кредиту, перший критерій, на який звертає увагу фінансова компанія, — це особисті дані позичальника. Паспорт — основний документ, який підтверджує особистість громадянина. Але що робити, якщо паспорт втрачено? Чи можна взяти кредит на чужий паспорт та що робити, якщо шахраї оформили на вас кредит, розглянемо у цій статті.

Чи можна оформити кредит на чужий паспорт?

Така шахрайська практика дійсно була популярною в 90-х та на початку 00-х років. Шахраю потрібно було небагато: вкрасти документи і мати схожі риси обличчя зі своєю жертвою. Гарна новина: з того часу технології зробили великий крок уперед, тож оформити кредит на чужий паспорт в надійній фінустанові майже неможливо.  

Як фінустанови перевіряють документи?

  1. Паспорт та ідентифікаційний номер перевіряє автоматизована програма. Вона порівнює, чи належать ці документи одній і тій же людині, а також дізнається, чи не рахуються вони втраченими у відповідних реєстрах.

  2. Обов'язково звіряють підпис у договорі та в паспорті. Він має бути ідентичним.

  3. Застосовують і біометричну ідентифікацію, щоб перевірити відповідність обличчя позичальника його фотографії в паспорті. 

Чи можуть взяти кредит на мене в банку?

Банки перевіряють своїх клієнтів дуже ретельно. Навіть будучи схожим на потерпілого та маючи на руках усі його документи, шахрай не зможе обдурити програму біометричної ідентифікації. Хіба що, спільник шахрая працює всередині банку. Але це — радше виключення з правила, бо своїх працівників фінустанови перевіряють навіть ретельніше, ніж клієнтів.

Чи може хтось оформити кредит на мою картку без мого відома?

Відповідно до чинного законодавства, кредит не може бути оформлений на картку чи рахунок особи без її відома та згоди, за це передбачена кримінальна відповідальність.  Та шахраїв це не зупиняє, вони постійно розвиваються, вигадуючи нові схеми.

Проводячи будь-які фінансові операції: оплата в інтернеті, взяття кредиту тощо, не можна втрачати пильність.

Щоб захистити свій гаманець від зловмисників, запам'ятайте правила:

  1. Не розголошуйте особисту інформацію третім особам. Жоден працівник банку чи фінансового сервісу не запитає у вас CVV-код і, тим паче, пін-код вашої картки.

  2. Використовуйте надійні паролі.

  3. Слідкуйте за рухом коштів на ваших картках та рахунках. 

  4. Регулярно перевіряйте виписки та фінансові операції, які здійснюються на вашому рахунку. 

Як шахраї можуть взяти на вас кредит: найпопулярніші схеми 

Багатьох людей хвилює питання: чи можуть взяти кредит на чужий паспорт? Зробити це дуже непросто, бо вдосконалюються технології, спрямовані на захист інформації. Проте й шахраї “професійно зростають”, вигадуючи все складніші схеми, спрямовані на вилучення грошей у довірливих клієнтів. Наприклад:

  1. Використання викраденої особистої інформації.

Загублені документи, банківська картка, мобільний телефон — усе це може використовуватися для того, щоб подати заявку на кредит у фінансовій установі. Тому, якщо сталася така неприємність і ви загубили щось із вищеперерахованого, перше, що необхідно зробити — заблокувати свої банківські картки. Потім — повідомити мобільному оператору про втрату сім-картки та звернутися до правоохоронців.

  1. Фішинг-атаки.

Скільки б не говорилося про те, що не можна переходити за посиланнями, які надсилають невідомі в інтернеті, а віз і нині там. Якщо ви залишите на фальшивому сайті платіжну інформацію своєї картки, можете попрощатися з грошима на ній. 

  1. Зловмисник усередині.

Теоретично, якщо зловмисник влаштовується працювати в банк, він може використовувати доступ до його систем, щоб змінювати дані клієнтів, створювати фальшиві профілі, взяти кредит на чужу картку тощо. Однак у сучасних умовах приховати таку діяльність майже неможливо, тому подібні випадки — величезна рідкість. 

  1. Використання підроблених документів.

Тож чи можна оформити кредит на чужий паспорт? Шахраї можуть використовувати різні техніки фальсифікації, такі як підробка підписів або використання спеціальних програм, що дозволяють створювати вигляд вірогідності документів. Проте цей метод шахрайства дороговартісний і в Україні не набув поширення. 

  1. Соціальний інжиніринг.

Шахраї можуть використовувати різні техніки, такі як переконування, виманювання або маніпулювання емоційним станом, щоб здобути доступ до ваших фінансових даних та взяти кредит по чужому паспорту.

Якими способами зловмисники крадуть документи інших людей?

Зловмисники можуть красти документи інших людей за допомогою різних способів. Ось кілька можливих способів крадіжки документів:

  1. Фізична крадіжка. З машини на парковці, з кишені в транспорті, з квартири тощо. Пам'ятайте: сталеві двері та надійний замок — це не те, на чому можна економити. 

  2. Обман. З використанням гіпнозу чи без нього, зловмисники можуть виманювати гроші й документи у довірливих громадян. Група ризику — пенсіонери.

  3. Сучасні технології. Вірусні шпигунські програми, розсилка фішингових посилань — усе це направлено на те, щоб дізнатися платіжні коди ваших карток і, як варіант, оформити онлайн кредит по чужому паспорту.

  4. Соціальні мережі. Шахраї шукають жертв в інтернеті частіше, ніж на вулиці.  Там вони збирають інформацію про можливу жертву, її родичів, друзів колег. Намагайтеся розповідати про себе в інтернеті якомога менше.

  5. Соціальні взаємодії. Романтичний залицяльник із сайту знайомств легко може виявитися шахраєм, мета якого — отримати доступ до грошей і документів. 

  6. Викрадення цифрових копій. Не лише документи, а і їхні копії можуть бути використані проти вас, потрапивши не в ті руки.

Що робити, якщо шахраї оформили на вас кредит?

Якщо така неприємність з вами трапилася, перше, що потрібно зробити — це заспокоїтися і перестати картати себе. Ваша головна задача — діяти швидко і врівноважено, щоб перекрити шахраєві доступ до ваших грошей і покарати його.

1. Зверніться до МФО чи в банк

Обов'язково повідомте кредитну установу, в якій стався злочин, про шахрайство. Вони заблокують ваш рахунок, щоб злочинець не міг ним скористатися та робитимуть усе, щоб шахрай був знайдений і покараний.

2. Напишіть заяву в поліцію

Зверніться до правоохоронців та подайте заяву про шахрайство. Надайте всю наявну інформацію про шахраїв, включаючи їхні імена, адреси, номери телефонів та будь-яку іншу відому інформацію.

3. Подайте позов до суду

Якщо кредит був оформлений шахраєм без вашого дозволу, ви можете звернутися до суду з позовом про визнання договору недійсним та повернення неправомірно взятого кредиту. Також, якщо ви зазнали збитків через цей випадок, ви можете звернутися до суду з позовом про компенсацію збитків.

4. Зверніться в Бюро кредитних історій, щоб відновити кредитний рейтинг

Обов'язково повідомте Бюро кредитних історій про те, що ви стали жертвою кредитного шахрайства для того, щоб відновити позитивний рейтинг.

Як вберегтися від кредитного шахрайства: поради

Щоразу, коли вам потрібно позичати гроші, важливо бути обережним і перевіряти надійність кредитних установ.

Перевірка безпеки МФО

Щоб уберегтися від кредитного шахрайства, потрібно звернути увагу на кілька ключових факторів:

  1. репутація компанії в інтернеті (відгуки на незалежних сайтах, рейтинг компанії на сайтах порівняння тощо).

  2. вимоги компанії до заявника. Якщо умови позики занадто лояльні, не вимагають паспорт, не перевіряють через Bank ID, — це “дзвіночок”, який не можна ігнорувати. Надійна кредитна компанія завжди перевіряє ваші документи та запитує особисту інформацію в анкеті, щоб переконатися у вашій здатності повернути позику.

  3. сервіс кредитора. Більшість українських онлайн-кредиторів не беруть з клієнтів жодних платежів перед позичкою. Не погоджуйтеся, якщо від вас вимагають заплатити за отримання позики.

Захист власних персональних даних

Ми вже дізналися, як шахраї можуть взяти на вас кредит. А тепер до головного: як уберегтися? Необхідно дотримуватися кількох простих правил.

  • Віддавати свій паспорт стороннім людям чи залишати його під заставу — не можна. Не дозволяйте приватним особам робити фотографії вашого паспорта та не передавайте його дані через телефон або месенджери. 

  • Не залишайте особисті дані в соціальних мережах.

  • Якщо потрібно передати комусь ксерокопію паспорта, на ній варто написати "не для фінансових операцій" і поставити свій підпис.

  • Періодично перевіряйте свій мобільний телефон і комп'ютер на віруси. 

  • Перевіряйте інформацію про себе в бюро кредитних історій, щоб переконатися, що там не з'явилися борги, яких ви не брали. 

На жаль, викорінити шахрайство повністю неможливо. Злочинці пристосовуються до нових умов, як картопляні жуки до отрути. Тому будьте завжди уважними, використовуйте надійні паролі в інтернеті, нікому не повідомляйте платіжні дані своїх карток.